December 10, 2012

Перевибори за новим законом як демедведчуковізація країни

Перевибори в Україні: Перевибори за новим законом як де-Медведчуковізація країни

 

Перевибори чи переворот?

 

By Irina Severin

 Незважаючи на відкритість ЄС до України останніми днями стало зрозуміло, що Європа не визнає українські вибори. Чітка заява посла Німеччини про те, що передумовою асоціації  є вільні та чесні вибори, говорить саме про це.

В такій ситуації розпуск парламенту та перевибори стають все більш реалістичними. Одним з формальних приводів для розпуску парламенту може стати  рішення про перевибори на 5 округах, для чого не існує законодавчої бази.  Але зрозуміло і те, що нові вибори не можуть проходити за старим законом.
 Перевибори за пропорційною системою із відкритими партійними списками  можуть не тільки забеспечити чесні вибори, але є й найбільш реалістичним варіантом. Хоча зовсім не факт, що Об'єднана опозиція та Яценюк підтримають цю ідею.
 Перевибори за відкритими списками здатні суттєво зменшити партійну  корупцію, переформатувати політичний клас України та підвищити  ії імунітет до тиску ззовні.

 

Тіньова «Партія Путіна» в Україні


Разом з тим є об'єктивні підстави вважати, що перевибори за відкритими списками все ж таки  відбудуться. Янукович не контролює фракцію Партії регіонів в парламенті. Ще в липні він  погрожував розпустити Верховну Раду  після того, як фракція Партії регіонів з подачі московського лобі  таки проголосувала за мовний закон, який розколов країну.  На нову фракцію Партії регіонів Янукович має ще менший вплив ніж на попередню.


Більшість в Верховній Раді контролює кум Володимира Путіна   Віктор Медведчук, який з тіні керує тим, що умовно кажучи є українською "партією Путіна". До неї належить не тільки більшість партії влади, але й частина опозиції на чолі з  Арсенієм Яценюком.  Яценюк  в минулі президентські вибори  активно просував путінську пан’європейську ідею про Велику Європу від Лісабону до Владивостоку.
Медведчук  не брав участь у парламентських виборах, називаючи їх "дешевим фарсом". Разом з тим він вже півроку проводить кампанію на підтримку ідеї прийняття найважливіших рішень в країні через всеукраїнський референдум. Ця кампанія вже визнана як найдорожча за всю історію України. Днями Яценюк фактично підтримав закон про референдум, пообіцявши  референдум щодо звільнення Тимошенко.

 

Янукович втрачає вплив


Медведчук планує через референдум просунути ідею виборів президента в Верховній Раді.  Це буде означати переворот, але не на користь Януковича, як йому зараз здається і як це йому подають,  інакше він не підписав би закон, а на користь Медведчука. Тобто «Партія Путіна» в Раді проголосує за Медведчука в якості президента, що має відбутися за підтримки опозиції під гаслом звільнення Тимошенко.

Але проблема Медведчука в тому, що він настільки непопулярний, що зібрати під нього 3 мільйони підписів неможливо. Але це реально зробити "під  Януковича", який продовжує користуватися підтримкою свого електорату. Так само для проведення референдуму необхідно отримати зелене світло від Януковича. Для цього зараз вживаються всі засоби, щоб запевнити Януковича, що вибори президента в Раді  це саме для нього єдиний спосіб переобратися на новий термін.

Різні політологи вже зараз почали лякати Януковича конкуренцією з боку Медведчука у президентській кампанії 2015 року. Але з точки зору реальних виборів Медведчук – політичний небіжчик і аж ніяк не конкурент Януковичу, який має своїх відданих виборців, незважаючи на потужну кампанію Кремля  проти нього. І Медведчук це дуже добре розуміє. Тому парламентська змова наскрізь корумпованого парламенту – це єдиний політичний шанс Медведчука. Але чи розуміє це Янукович?

Сліпота чи безпринципність "старої опозиції"?


Щодо Тимошенко, зрозуміло, що Путіну невигідно її звільняти - інакше він не радив би запровадити проти неї старі справи - відомо, що це сталося саме з російської подачі, не кажучи вже про газові домовленості, якими дует Медведчук - Путін підставив Тимошенко з самого початку. Ув'язненням Тимошенко Путін вирішив одразу три стратегічні задачі - позбавився прозахідної Тимошенко, скомпрометував антиросійського Януковича, пов'язавши його справою Тимошенко, і знесилив Україну, загнавши її в ізоляцію.

Не можна виключати й того, що Тимошенко з подачі    Медведчука свідомо зпровокувала своє ув'язнення, як привід для перевороту, про бажаність і налаштованість на який  минулого тижня відверто заявила соратниця Тимошенко Олександра Кужель. Але ув'язнення Тимошенко не спричинило революцію. Народ відчув фальш і не пішов за опозицією.

Тимошенко заявила, що домоглася невизнання виборів і тепер  буде іншим шляхом боротися з Януковичем. Схоже, що парламентський переворот  на тлі референдуму про парламентську республіку є саме тим "планом Б" , який мала на увазі Тимошенко. Янукович, переляканий заявою Кужель і її  зверненням до Путіна за  грошима для перевороту, 27 листопада, у день народження Тимошенко, зробив найкращий подарунок Медведчуку, підписавши закон про референдум та відкривши шлях до перевороту.

Разом з тим, зрозуміло і те, що у разі успіху Медведчука і його приходу до влади, про всі сподівання на європейську інтеграцію України так само як про звільнення Тимошенко можна буде забути. Тимошенко та її звільнення в цій грі не є метою, як їй здається, а лише сліпим знаряддям в руках Медведчука.

Переворот на марші


Цікаво і те, що Янукович не тільки не контролює парламент, але й уряд, який під проводом Медведчука вже подав заявку до СОТ щодо переогляду тарифів на більш ніж 300 товарних позицій – одного цього достатньо, щоб перекреслити цивілізоване майбутнє України. Погнавшись за двома зайцями і граючи в чужу гру, Янукович підставляє не тільки себе   у разі перевороту він миттєво опиниться за гратами, але й Україну, яка одразу підпаде під жорсткий контроль Москви.

Для Януковича єдиною можливістю уникнути цього сценарію є розпуск парламенту та нові вибори. Але перед тим він має ініціювати голосування за новий закон про вибори - за пропорційною системою із відкритими списками.

Як не дивно саме ця демократична виборча система здатна знівелювати вплив "Партії Путіна" в наступному парламенті після перевиборів і збільшити вплив Януковича на фракцію Партії регіонів, оскільки Янукович залишається найбільш популярним політиком у виборців партії. Це ввело би українську політичну систему в конституційне поле, позитивно  позначилося б на іміджі самого Януковича та реабілітувало б Україну в очах цивілізованої спільноти.  Це надало б потужний поштовх процесу європейської інтеграції України. Рівень непотизму та корумпованості новообраного парламенту зашкалює і є відверто непристойним.

Але хоча ця ідея носиться у повітрі, а її час трохи раніше або пізніше все одно прийде, вона може бути реалізована лише за умов тиску на владу. З точки зору опозиції, зокрема УДАРу, було б дивно віддавати Януковичу всі політичні дивіденди щодо своєї ідеї.

Адже коли Янукович зрозуміє, що переворт готується Медведчуком і зовсім не на його користь, як про це запевняють ЗМІ, він одразу помітить вагомі аргументи на користь розпуску парламенту і прийняття необхідного закону.

Хоча зараз робиться все, щоб приспати пильність Януковича і запевнити його, що він таки має вплив на ситуацію, за інформацією інсайдерів в новому складі Верховної Ради з Януковичем пов'язує своє майбутнє лише третина депутатів  фракції Партії Регіонів .

Старий склад Ради, в якому багато депутатів від влади та опозиції не попало в новий склад парламенту, радо  проголосувало б за новий закон, так як він надав би їм шанс  потрапити в нову Раду - виборці їх знають і скоріше за все обрали б саме їх. Але чи здатен  Янукович знайти важелі впливу на новий склад Ради?

Час вимагає нового лідерства


Хто би міг очолити опозицію, яка зараз виглядає розгубленою - не в останню чергу через де-факто зраду лідерів, які грають за темниками  Медведчука - намісника Путіна в Україні, який фактично поховав політичну кар'єру Тимошенко, втягнувши її в різні афери, але при цьому подає себе як її захисник.

Таким лідером міг би  стати Віталій Кличко, який фактично є єдиним дійсно проєвропейським політиком сьогодні, коли і прості українці, і європейські партнери зневірилися в старій опозиції. Але поки що непомітно бажання Ккличка відстоювати заявлену ним самим ідею. Також складається враження, що, через домовленність про єдність дій опозиції, Медведчук взяв під контроль не тільки  Яценюка, але й Кличка.

Не зрозуміла позиція Тягнибока. З одного боку Тягнибок зауважував раніше, що ідея «парламентської республіки – це реалізація сценарію Медведчука на догоду Москві». З іншого боку ультра-праві та деякі праві в Європі - це "передовий загін Путіна", оскільки за своєю природою вони є антиєвропейськими. В сусідніх до Росії країнах націоналізм - це засіб Кремля змусити русофобію працювати на власні інтереси, спрямовуючи її в вигідне для Москви антиєвропейске та антидемократичне русло.  Ставлення до ідеї перевиборів покаже, наскільки  вільною і відданою свободі є партія "Свобода".

 Тимошенко, яка до останнього наполягала на перевиборах, усвідомивши кінець-кінцем, що в плани Медведчука її звільнення не входить, повернеться до ідеї перевиборів.

 Об'єктивно Тимошенко так само зацікавлена в пропорційних перевиборах із відкритими списками -  в такому разі виборці Тимошенко проведуть в ВР набагато більше її щирих прихильників, замість призначених в список  Яценюком Саме ці перевибори стануть вирішальним для Тимошенко, а не політичні схеми Яценюка та Медведчука, які об'єктивно не зацікавлені в її звільнені, але однозначно заведуть Україну в Митний Союз. Перевибори відбудуться, якщо опозиція відмовиться від темників Медведчука і буде діяти виходячи з інтересів українців.  

Від хаосу міжусобиць до осмисленої конкуренції


Перевибори за відкритими списками - це та ідея, за якою піде народ України, незалежно від політичних уподобань. Партійна корупція вже всіх дістала. Це єдиний реалістичний план по виводу України з кризи і наближення Ії до Європи.

Але для цього опозиція має відмовитися від ідеї силового перевороту у партнерстві з Кремлем, яка провокує Януковича на адекватну, з його точки зору, силову реакцію.  Це порочне коло є самогубством для України. Відповідальність за розвиток подій несе не тільки  влада, але й опозиція.  Необхідно  відмовитися від  ідеї дострокових виборів президента. Це медведчуковська ідея, яка вкидається саме для того, щоб унеможливити парламентські  перевибори, які необхідні України, та створити в країні суцільний хаос, керований Кремлем.   

Україна має відійти від примітивної особистої ворожнечі, нав'язаної з-зовні та почати рухатися до конкуренції ідей та компетентності політиків – адже Україна вже визначилася зі своїм європейським напрямком руху. Перевибори як вихід з  кризи знайде підтримку демократичних держав ЄС та Америки, які прагнуть підтримати Україну як  сильного партнера в регіоні. Але це неможливо через перманенту міжусобну війну українських політиків з використанням усіх можливих та неможливих засобів, що блокує вирішення справжніх проблем України та підриває потенціал Ії лідерства в регіоні.  

Сьогодні Україна важко хвора.  І перший крок до її одужання - це  перевибори за відкритими списками. Якщо цього не буде зроблено зараз - процес стане незворотнім.

Ірина СЕВЕРИН 

No comments:

Post a Comment