November 23, 2012

Опозиція перешкоджатиме підписанню Угоди про асоціацію з ЄС

Опозиція перешкоджатиме підписанню Угоди про асоціацію з ЄС
23 листопада 2012, 10:24
Опозиція включилася в дипломатичну боротьбу за повне виконання всіх вимог Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію. Про це заявив глава парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк.«Я буду всіляко закликати ЄС до того, щоб угоду не було підписано, якщо влада не виконає повністю як мінімум ті вимоги (європейської спільноти), які звучали раніше», — сказав він.
«Це наша спільна позиція», — доповнив його радник Юлії Тимошенко Григорій Немиря.
За останній рік у ЗМІ неодноразово з'являлися відомості про те, що прихильники Юлії Тимошенко лобіюють в Європі відмову від підписання УА до звільнення екс-прем'єра, хоча публічно вони це неодноразово спростовували, пише «Коммерсант-Украина».
Тимошенко направила у Брюссель декілька офіційних звернень із закликом підписати договір незалежно від її майбутнього. Однак восени ситуація змінилася — ряд політиків, що зустрічалися з Тимошенко, заявили, що вона знову переконує їх тимчасово відмовитися від асоціації з Україною.
Високопоставлений чиновник у Брюсселі зазначив, що заперечення опозиційних лідерів здатні створити нездоланну перешкоду для підписання угоди про асоціацію.

«Ми категорично не згодні з такою риторикою опозиції, вона шкодить процесові і дуже заважає нам досягти консенсусу щодо підписання договору (між країнами-членами ЄС-ред.). Щоб зробити це у нинішніх непростих умовах, нам потрібна підтримка всіх ваших політичних сил, окрім хіба що комуністів, — зазначив він.
«Невже вони (опозиція-ред.) не розуміють, що час грає проти України? Через п'ять років цей договір буде дуже складно підписати», — сказав він.
На питання про те, чи готовий Брюссель йти на компроміс щодо низки вимог, посол Ян Томбінскі відповів ухильно:
«Політика — це не точна наука. Неможливо створити чіткий список критеріїв, які потім можна буде перерахувати — що виконано, а що ні».
Нагадаємо, 30 березня 2012 року глави делегацій на переговорах України і Європейського союзу парафували Угоду про асоціацію, включаючи поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі. 19 липня представниками України і Європейської комісії в Брюсселі було парафовано текст угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, який є невід'ємною частиною угоди про асоціацію.
Однак у Європі сумніваються в готовності України до угоди. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт за підсумками зустрічі з послом Швеції в Україні 12 червня в Стокгольмі написав у своєму блозі, що євроінтеграцію України зупинено, і подальший розвиток подій залежить від керівництва країни і ключ до розв'язання цієї ситуації в руках української влади.
Українська ж влада вважає, що країна семимильними кроками рухається в Європу. Зокрема, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «темп просування України на шляху євроінтеграції не сповільнився, а — навпаки — прискорився».
остання актуалізація: 23 листопада 2012, 10:28





No comments:

Post a Comment