November 18, 2012

Москва послала Януковичу сигнал щодо Криму?

Москва послала Януковичу сигнал щодо належності Криму? | Українська правда
Неділя, 18 листопада 2012, 15:21
Версія для друку Коментарі 112
Перший та останній президент Криму Юрій Мєшков, який живе в Москві, заявив, що має намір домагатися незалежності півострова від України і вступу його до Митного союзу.
Кримські експерти не схильні переоцінювали вплив політичного вигнанця на ситуацію в Криму, але сходяться на думці, що це ще один сигнал президенту Віктору Януковичу з Москви, повідомляє Радіо Свобода.  У заяві, оприлюдненій Мєшковим у п’ятницю, йдеться, що він продовжує вважати себе "єдиним і легітимним чинним президентом Республіки Крим", а тому "готовий вести переговори про вступ Республіки Крим до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану".

За його словами, це дозволить залучити до кримської економіки "значний потік інвестицій" і, зрештою, "врятує Народ Криму від катастрофічно зростаючого падіння рівня життя".
Політолог Нариман Джелял каже, що пропозиції Мєшкова мають "міфічний" характер і їх неможливо реалізувати. Разом з тим, експерт не виключає, що екс-президент Криму є несамостійною фігурою.
"Можливо, Мєшков діє за вказівкою одного з федеральних стратегічних відомств Росії. Схоже, він перевіряє певний ґрунт і в Криму, і в Україні – населення та політиків – щодо входження до євразійських структур", – зазначив Джелял. Він каже, що "голос Мєшкова з Москви – це сигнал Путіна Януковичу".
Голова Асоціації політологів Криму Олександр Форманчук теж відзначає маргінальність та несамостійність Мєшкова як політичної фігури. Форманчук згоден з Джелялом, що це – певний сигнал чинному президенту України. Але політолог пропонує глянути на чергову появу Мєшкова в інформаційному полі з прицілом на 2015 рік.
"Це будуть ключові для України президентські вибори. Майбутня фігура українського президента, безумовно, цікавить Росію. І ми знаємо проект Медведчука, який, практично, активно, включився у цю кампанію. А ось такі маргінальні сили, які представляє Мєшков, просто будуть залучати – з одного боку як політичний подразник, з іншого – як якийсь мобілізаційний електоральний ресурс", – зазначає Форманчук.
До екс-президента Криму в Москву додзвонитися не вдалося. Як пояснили його кримські соратники з Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія", Мєшков з журналістами не спілкується.
Лідер Республіканського руху Криму і Блоку "Росія" Мєшков був обраний президентом Республіки Крим на початку 1994 року. У березні 1995 року Верховна Рада скасувала президентську посаду в Криму і на початку квітня того ж року Мєшков виїхав до Росії.
Торік він повернувся до Криму, зробив кілька заяв, які українська влада розцінила як заклики до порушення територіальної цілісності України і силою вислала Мєшкова знову до Росії.
Все про: Крим


No comments:

Post a Comment