September 30, 2011

Екс-голова Ради ЄС: Юлія Тимошенко захистила людей і зберегла імідж України

Батькiвщина

Екс-голова Ради ЄС: Юлія Тимошенко захистила людей і зберегла імідж України

30 Вер 2011, 12:34
Екс-прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, який у 2009 році брав участь у газових переговорах України і Росії, вважає, що Юлію Тимошенко немає за що судити.
Про це він заявив в інтерв’ю кореспонденту празького щоденника Lidové noviny, текст якого публікує сайт Радіо "Свобода".
"Я на Тимошенко як тодішній голова Ради Європейського Союзу в рамках маятникової дипломатії тиснув. За мною стояло півмільярда громадян Європейського Союзу, велетенські проблеми, які загрожували Болгарії й Словаччині", - зазначив Тополанек
"Юлія Тимошенко тоді поводилась дуже статечно. У неї не було іншої можливості, ніж домовитись із Росією. А моєю метою було, щоб Україна не програла 0:10, тому що вона тягнула протягом протистояння за коротший кінець мотузки", - заявив він.
За словами екс-прем’єра Чехії, "підхід української влади, конкретно Юлії Тимошенко, був дуже сміливим".
"І якщо б їй мало б щось загрожувати за договори, які вона підписала, то я б це сприйняв як продовження внутрішньополітичного бою в Україні", - заявив він.
"Договір, який вона тоді була вимушена підписати з Росією, захистив людей в Україні і зберіг імідж України, якщо говорити про її європейський вибір", - переконує Тополанек.
"Вона (Тимошенко) тоді сприймалась як людина, яка з іншими разом займалась вирішенням газової кризи, і я не думаю, щоб її можна було за щось судити", - заявив він.
За словами Тополанека, газова криза 2009 року "мала Україні та Європі продемонструвати силу Москви і російські інтереси, які Москва протягом кризи проштовхнула".
"Тоді газова криза була вершиною суперечки навколо бізнесових ниток, коли газ із Росії йшов в Україну на набагато вигідніших умовах, ніж за які продавався на європейському ринку. З цієї різниці жила низка перекупників. А перекупники на російському та українському боці, мабуть, не виконували точно завдання, якщо можна так обережно висловитись", - зазначив екс-прем’єр Чехії.
"Метою Росії також було зменшити опір проти будівництва газопроводу Nord Stream, коли такі країни, як Польща чи країни Балтії з геополітичних причин були проти. Сьогодні через Nord Stream проходить перший газ, тобто мети досягнуто", - додав він.
"Ще однією ціллю було змінити взаємини в Україні, що Москві також вдалось", - сказав Тополанек.

No comments:

Post a Comment