July 16, 2010

Янукович звернувся до народу з нагоди річниці Декларації про суверенітет » Новини України – Кореспондент

Янукович звернувся до народу з нагоди річниці Декларації про суверенітет » Новини України – Кореспондент

Янукович звернувся до народу з нагоди річниці Декларації про суверенітет



Янукович: Ми рухаємося вперед
16.07.2010
president.gov.ua

Президент України Віктор Янукович звернувся до Українського народу з нагоди 20-ої річниці проголошення Декларації про державний суверенітет.
Текст звернення Президента оприлюднила його прес-служба:

"Дорогі співвітчизники! Двадцять років тому, прийнявши Декларацію про державний суверенітет України, наша держава зробила рішучий крок до Незалежності. Це було непросте рішення, адже ментально більшість депутатів Верховної Ради тодішньої радянської України все ще мислили категоріями існуючої політичної реальності. І все ж вони проголосували за документ, який перегорнув принципово нову сторінку в історії України.



Не треба забувати - всі попередні спроби завоювати суверенітет закінчувалися його втратою. Водночас, слід пам'ятати, що у складі Радянського Союзу, хай і в умовах обмеженого суверенітету, Україна заклала основи економічного і культурного потенціалу, без якого майбутня Незалежність була б неможливою.

По-різному можна оцінювати той період, але незаперечним залишається одне: це - наша історія, і переписувати її не дозволимо нікому.

Двадцять років тому українського народу, а разом з тим - міжнародному співтовариству було дано чіткий сигнал, яким шляхом Україна буде рухатися в майбутнє. Ніхто тоді не міг передбачити, наскільки складним і суперечливим буде цей шлях. Багато помилок було допущено, чимало зусиль витрачено на безплідне протистояння між різними політичними таборами.

Однак, очевидно, так було визначено самим Провидінням, щоб ми пройшли цей шлях надій і розчарувань до кінця. Тому, я переконаний, нам не слід ні ідеалізувати попередні двадцять років, ані применшувати їх значення.

Ми рухаємося вперед. Сьогодні, нарешті, досягнуто довгоочікувану політичну стабільність, закладаються основи глибоких системних реформ, які дозволять вивести Україну на шлях сталого соціально-економічного розвитку.

Як Президент держави, Гарант Конституції я сповнений рішучості забезпечити Україні такі внутрішньополітичні і зовнішні чинники, які дозволять нашому народові відчути, що безвідповідальність влади назавжди відійшла у минуле.

Європейська перспектива, розвиток стратегічних відносин з центрами світової політики, в тому числі з Російською Федерацією, забезпечать нам економічне процвітання і соціальний прогрес. Таким чином ми гідно продовжимо справу, розпочату 20 років тому. Зі святом Вас, дорогі співвітчизники!"

Нагадаємо, що сьогодні у Верховній Раді відбулося урочисте засідання з нагоди 20-річчя з дня прийняття Декларації про державний суверенітет України. Перед початком засідання Володимир Литвин нагородив Почесними грамотами учасників прийняття Декларації. Урочисте засідання відкрилося з виконання державного гімну України хором імені Григорія Верьовки. Потім Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять 85 нині покійних депутатів, які приймали Декларацію.

***

16 липня 1990 Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Декларацію підписав перший заступник голови Верховної Ради Іван Плющ, оскільки посада голови на той момент була вакантною.

"Верховна Рада Української РСР ... проголошує державний суверенітет України, як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах", говорилося в Декларації. День її прийняття було оголошено державним святом - Днем незалежності. У цій ролі він відзначався один раз - 16 липня 1991 року. 24 серпня того ж року Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, і ця дата стала новим Днем незалежності України.


No comments:

Post a Comment